افزایش 4 برابری برداشت عراق از میادین مشترک نفتی با ایران
برای مرجع روی عنوان کلیک کنید
آقای نکونام! اخیراً در خصوص قضیه ی شیث و نصرتی گفته اید: "با کسانی که حق ملت را خوردند اینقدر قاطع برخورد کردید؟!"؛ گویا شما اصلاً اخبار را دنبال نمی کنید؟! مگر نمی دانید آنقدر با خاوری قاطع برخورد کردیم که از ترسش به کانادا فرار کرد و حتی جرئت نمی کند به کشور باز گردد؟!
نکونام همچنین گفت: "نصرتی نمی تواند برود سیگار بفروشد! "؛ خب! منهم نمی توانم بروم سیگار بفروشم! یعنی اگه یک نفر نتونه بره سیگار بفروشه دیگه مجاز هست که [...]!
آقای رویانیان! قبلاً که به شما هشدار داده بودیم ورزش حساب و کتاب ندارد! یکی دیگر یک عملی انجام می دهد آنوقت شما باید پاسخگو باشید! فکرش را بکن! همین عادل فردوسی پوری که تا دیروز منتظر بود کی کارت سوختش شارژ می شود و از ترس سوختن کارت سوختش به شما نمی گفت بالای چشمتان ابروست این روزها به شما هم گیر می دهد! آخه رویانیان؛ بنزینت نبود؟! گازوئیلت نبود؟! دیگه مدیرعامل پرسپولیس شدنت چی بود؟! هان؟!
آقای کریمی! شما گفتید: "کسانی که تخصص ندارند درباره اشتباه شیث و نصرتی نظر می دهند!"؛ ببخشید! الآن ما باید در مورد چه چیزی تخصص داشته باشیم که بتونیم درباره ی اون حرکت اظهار نظر کنیم؟! یعنی اون حرکت اونقدر حرکت پیچیده بود که برای اظهار نظر در موردش بایستی تخصص های لازم رو داشت؟! عجب!
آقای استیلی! شما گفتید: "نمی توانم هم حواشی داخل زمین را جمع کنم و هم داخل باشگاه را!"؛ خب اینا رو خودمون هم می دونیم! یک حرف جدیدتر می زدید!
آهان! استیلی همچنین گفته است: "برای ماندن فرصت نخواستم."؛ واقعاً؟! عجب! خب چرا؟! حیف نیست با این همه نتایج خوب و با این همه محبوبیت، توی پرسپولیس نمونی؟! شما تنها مربی پرسپولیس هستی که در زمان مربی گری اش 2تا از بازیکن های این تیم شهرت جهانی پیدا کردند و هنرنمایی هایشان در سایت های معتبر خبری گذاشته شد!! حالا می خوای بری؟! کجا با این عجله!! بودی حالا!!
آقای مهدوی کیا! شما گفتید: "موضوع شیث و نصرتی جنبه آموزشی ندارد!"؛ ای بابا! باز اگه پـ نـ پـ بنویسیم هوارتا کامنت میاد که "پـ نـ پـ" خز شده!!
آقای وزیر ورزش! گفتید: "در حال ارزیابی این اتفاق هستم!"؛ آخه آقای وزیر؛ حیف وقت شما نیست که چنین موردهای چیپی رو ارزیابی کنین؟! همه چیز کاملاً واضح و مبرهن هست، مگه هواپیما سقوط کرده که دارین ارزیابی می کنین که چی شده و مقصر اصلی کی بوده؟!
و در پایان
آقای نصرتی! خودت رو زیاد ناراحت نکن! ما همینیم دیگه! یه نفر هزارتا کار خوب هم بکنه تا یه اشتباه بکنه زودی می زنیم توی سرش و حالشو می گیریم و تمام کارهای مثبت قبلی اش رو نادیده می گیریم! حالا درسته که شما اشتباه کردی، اشتباه خیلی خیلی بزرگی هم کردی؛ اما اینجا که ژاپن نیست که هرکس یه اشتباهی کرد زودی استعفا بده یا خودش رو بکشه! شما هم خودتو اذیت نکن! یعنی چی که اینقدر شرایطتت بد شده که برخی شایعه کرده بودن که خودکشی کردی؟! هان؟!
برای مرجع روی عنوان کلیک کنید
تا 6 سال آینده عراق قرار است تولید نفت از میادین مشترک با ایران را 4 برابر افزایش دهد این در حالی است که ایران قرار است تا پایان برنامه پنجم (حدود 5 سال آینده) تنها یک میلیون بشکه به کل تولید کشور اضافه کند البته همین افزایش تولید یک میلیون بشکهای به زعم کارشناسان محقق نخواهد شد.
عماد حسینی، سخنگوی کمیسیون انرژی در گفتوگو با «جهان صنعت» اظهار کرد: براساس برنامههای وزیر نفت که هفته گذشته به کمیسیون انرژی ارایه شد، این افزایش تولید یک میلیون بشکهای تا پایان برنامه پنجم منتفی است. این در حالی است که براساس برنامهریزیهای صورت گرفته در کشور رقیب و برگزاری دو دور مناقصه و امضای حدود 40 قرارداد با شرکتهای خارجی، تولید نزدیک به 8 تا 10 میلیون بشکه نفت در روز هدفگذاری شده است که در صورت تحقق این هدف پایههای ایران در اوپک متزلزلتر خواهد شد.
حسینی افزایش ظرفیت تولید نفت به یک میلیون بشکه را منتفی دانست و گفت با توجه به ارایه برنامههای وزیر نفت به کمیسیون انرژی در هفته گذشته در حال حاضر هدف وزارت نفت تثبیت تولید کنونی است و در شرایط کنونی تحقق این هدف برای وزارت نفت کار بزرگی است.
سخنگوی کمیسیون انرژی افزود: با توجه به برنامهریزیهای وزارت نفت تا پایان برنامه پنجم توسعه افزایش تولید از میادین مختلف کمتر از 300 تا 400 یک میلیون بشکه خواهد بود.
نماینده قروه با اشاره به حضور شرکتهای چندملیتی در پروژههای نفت عراق اظهار کرد: کشور عراق به شدت در حال افزایش تولید از میادین مشترک است و با توجه به ماهیت میادین مشترک و شیب مخازن به سوی عراق این افزایش برداشت از سوی این کشور شدت بیشتری پیدا کرده است.
وی افزود: در حال حاضر ایران با عراق و قطر همسایه نیست بلکه رقیب ایران در پروژههای نفتی کشورهای آمریکا، انگلیس و فرانسه هستند که با استفاده از تکنولوژیهای پیشرفته با شدت چندین برابری از نفت ایران در میادین مشترک بهرهبرداری میکنند و تاکنون ضررهای هنگفتی به کشور وارد شده است.
سخنگوی کمیسیون انرژی با اشاره به کوتاهی مسوولان در پیشیگرفتن از عراق در میادین مشترک اظهار کرد: ایران در سالهای گذشته فرصتسوزی کرد و زمانی که عراق درگیر مسایل داخلی بود با وجود برنامهریزیهای سالیان گذشته در مجلس اما متاسفانه وزارت نفت نتوانست در میادین مشترک با برنامهها پیش برود و آنچه در حال حاضر در میادین اتفاق میافتد به هیچوجه با برنامهها همخوانی ندارد.
به گفته سخنگوی کمیسیون انرژی، در حال حاضر آنچه صنعت نفت را آزار میدهد عدم ثبات مدیریتی است.
وی با اشاره به سوءمدیریت در صنعت نفت در سالیان گذشته اظهار کرد: 11 وزیر طی 8 سال برای صنعت نفت سیاستگذاری کردند و متاسفانه در میادینی که میتوانستیم از توان متخصصان داخلی استفاده کنیم پروژهها را به پیمانکاران خارجی واگذار کردیم و در پروژههایی که به تکنولوژیهای پیشرفته نیاز داشتیم با حذف پیمانکاران خارجی پروژهها را به شرکتهای داخلی واگذار کردیم. وی این چندگانگی را ناشی از عدم مدیریت یکپارچه در صنعت نفت عنوان کرد و گفت: با چنین مدیریتی اهداف پیشبینی شده برای صنعت نفت محقق نخواهد شد.
پروژههای صنعت نفت و گاز دستوری انجام نمیشود
این عضو کمیسیون انرژی با اشاره به اولتیاتوم وزیر نفت به پیمانکاران پارسجنوبی اظهار کرد: پروژههای صنعت نفت و گاز دستوری انجام نمیشود.
وی افزود: این دستور همانند برنامه دستوری وزارت نفت در پارسجنوبی است در حالی که 16 ماه از وعده 35 ماهه توسعه فازهای پارسجنوبی میگذرد اما تاکنون پیشرفت فیزیکی این فازها به 40 درصد رسیده است.
عماد حسینی تصریح کرد: آنچه در میادین مشترک باید در نظر گرفته شود مدیریت بهینه و استفاده از نیروهایی متخصص در عرصههای کلان این صنعت است که در حال حاضر این اتفاق نمیافتد و افراد غیرمتخصص این پروژهها را مدیریت میکنند.
تزلزل جایگاه ایران در اوپک
براساس این گزارش، در شرایط فعلی ایران و عراق به ترتیب با تولید روزانه نزدیک به 4 میلیون بشکه و 3 میلیون بشکه نفت جزو کشورهای بزرگ صادرکننده طلای سیاه در خاورمیانه هستند اما با توجه به بسیج شرکتهای بینالمللی درعراق و برنامهریزیهای این کشور برای افزایش تولید نفت و گاز، در آینده نزدیک عراق نهتنها رقیب جدی ایران در زمینه صادرات نفت در منطقه خواهد بود بلکه جایگاه ایران در اوپک را نیز متزلزل خواهد کرد.
از سوی دیگر ایران به دلیل کمبود منابع مالی و خلف وعده پیمانکارانش در میادین مشترک با عراق در حال حاضر تنها به بخشی از برنامههایش در میادین نفتی دست یافته و با وجود تلاشهای وزیر نفت در جذب منابع مالی و توسعه و تولید زود هنگام از میادین مشترک اما با توجه به همکاری عراق با شرکتهای چند ملیتی، این کشور در رقابت با ایران چندین گام جلوتر است.
هدفگذاریهای عراق در تولید نفت
براساس گزارش مهر، عراق با مشارکت شرکتهای بینالمللی برنامه گستردهای برای توسعه 3 میدان مشترک و عظیم نفتی خود با ایران تدوین کرده است. به طوری که هماکنون قرارداد طرح توسعه میدان مجنون (آزادگان جنوبی) به شرکتهای شل و پتروناس مالزی امضا شده است و برخی از شرکتهای اروپایی و آمریکایی همچونهالیبرتون به عنوان شرکتهای فرعی در این پروژه مشارکت دارند.
میدان مجنون با شصت وُ پنج میلیارد بشکه نفت درجا با میدان آزادگان ایران مشترک است؛ مطالعات حاکی از آن است که 6/12 میلیارد بشکه آن قابل برداشت است و هماکنون عراق هم حدود 50?000 بشکه نفت در روز از آن تولید دارند.
عراق برای توسعه نیمه میدان عظیم نفتی آزادگان 3 فاز در نظر گرفته که در فاز اول تولید 175?000 بشکه در روز، فاز دوم 360?000 بشکه در روز و فاز سوم افزایش آن به 1.8 میلیون بشکه در روز تا سال 2017 میلادی را هدفگذاری کرده این در حالی است که هدفگذاری ایران برای تولید نهایی از این میدان 600?000 بشکه در روز است.
میدان نهر عمر با 29?000?000?000 بشکه نفت درجا، قابلیت برداشت 6?000?000?000 بشکه نفت را دارد بهمنظور توسعه این میدان عراق مذاکرات را با شرکت توتال فرانسه آغاز شده و هدف از تولید نهایی آن، برداشت 450?000 بشکه نفتخام در روز است.
میدان مشترک نفتی ابوغریب (مشترک با دهلران) هم یکی از میادین مشترک نفتی عراق با ایران بوده که قرارداد این میدان به کنسرسیومی متشکل از شرکتهای ساینوپک و سینوکم چین واگذار شده است و عراق قصد تولید روزانه 400 تا 450?000 بشکه نفت از این میدان مرزی را دارد.
شرکتهای بزرگ چندملیتی با امضای قراردادهای چند میلیارددلاری توسعه میادین مشترک ایران در طرف عراق را آغاز کردهاند که پیشبینی میشود تا سال 2017 برداشت نفت عراق از میادین مشترک با ایران تا 4 برابر افزایش یابد.
هدفگذاری تولید نفت در ایران
این در حالی است که ایران براساس برنامه چهارم توسعه، شرکت ملی نفت ایران قرارداد طرح توسعه میادین مشترک نفتی آزادگان جنوبی، آزادگان شمالی و یادآوران را به شرکتهای چینی واگذار کرده است و ایران قصد دارد با توسعه این 3 میدان مرزی به ترتیب روزانه 600?000 بشکه، 75?000 بشکه و 185?000 بشکه تا سال 1394 به ظرفیت تولید نفت خام خود اضافه کند.
برای توسعه میادین مشترک نفتی آزادگان شمالی، آزادگان جنوبی و یادآوران به چندین میلیارد دلار سرمایهگذاری نیاز است که پیشبینی میشود تولید زودهنگام نفت از میدان نفتی یادآوران با ظرفیت تولید روزانه 20?000 بشکه تا یک ماه آینده آغاز شود.
در میدان آزادگان شمالی و جنوبی هم دو پیمانکار چینی عملیات اجرایی را آغاز کردهاند و در شرایط فعلی فقط 50?000 بشکه نفت از نیمهجنوبی میدان نفتی آزادگان برداشت میشود.
وضعیت توسعه میادین کوچک مشترک نفتی ایران- عراق
اگرچه عراق و ایران هیچکدام تمایل به اعلام آمار دقیقی از ذخایر و تولید خود از میدانهای مشترک ندارند ولی براساس آمارهای سازمانهای بیطرف بینالمللی، ذخیره میدان نفتخانه 305?000?000 بشکه نفت است که برنامه تولید روزانه 10?000 بشکه نفت از این میدان پیشبینی شده است.
ذخیره نفتخام درجای میدان فکه (جبل فوقی یا پایدار غرب) 65 / 7 میلیارد بشکه بوده که یک میلیارد بشکه آن قابل استحصال اعلام شده است؛ میدان ابوغریب 85 / 11 میلیارد بشکه نفت درجا دارد که توسعه آن به به کنسرسیومی از شرکتهای سینوپک و سینوکوم چین واگذار شده و قرار است تا سال 2017 میلادی تولید این میدان به 450 هزر بشکه در روز برسد.
ذخایر درجای میدان بدرا (آذر) 650?000?000 بشکه اعلام شده که یکصد میلیون بشکه آن قابل برداشت شناسایی شده است. در این میدان هدف عراق تولید روزانه 30?000 بشکه است که برای توسعه آن با شرکتهای گازپروم روسیه، پتروناس مالزی و TPA ترکیه قرارداد امضا شده است.
البته ایران نیز مذاکرات توسعه میدان آذر، مشترک با بدرا را از مدتها قبل آغاز کرده که پس از تعلل شرکتهای روسی در توسعه این، قرار شد سازندگان و پیمانکاران ایرانی با سرمایهگذاری دو میلیارد دلاری این میدان مشترک را توسعه دهند.
رستم قاسمی، وزیر نفت در آخرین اظهارنظر رسمی خود از تعیینتکلیف قراردادی و آغاز عملیات اجرایی طرح توسعه میادین مشترک نفتی با عراق حداکثر تا اواسط آذرماه امسال خبر داده است. در مجموع در شرایط فعلی عملیات اجرایی توسعه میادین کوچک مشترک با عراق همچون آذر، دهلران، پایدار غرب و نفت شهر به کنسرسیومی متشکل از پیمانکاران داخلی امضا شده است.
کارشناسان اقتصادی بر این باورند که این میادین با وجود مشترک بودن اما از ذخایر قابل توجه و عظیم نفت خام برخوردار نیستند و حتی در صورت عقبماندگی ایران در توسعه این میادین روزانه بین 30 تا 50?000 بشکه عدمالنفع برای اقتصاد ملی به همراه دارد.
توسعه میادین مستقل نفتی برای حفظ جایگاه در اوپک
گزارش موسسات بینالمللی بیطرف نشان میدهد تا پایان سال گذشته میلادی ایران با توسعه 5 میدان بهطور متوسط روزانه 115?000 بشکه و عراق حدود 173?000 بشکه نفت از میادین مشترک برداشت کردهاند.
با توسعه 8 میدان نفتی در طرف ایران پیشبینی میشود تا سال 1394 ظرفیت تولید از این میادین به 526000 بشکه در روز افزایش یابد.
از سویی عراق با مشارکت شرکتهای خارجی قصد تولید حدود 2/2 میلیون بشکه نفت خام از میادین مشترک با ایران را دارد که در صورت تحقق این هدف برداشت نفت عراق از میادین مشترک بیش از 4 برابر ایران خواهد بود.
در حال حاضر برای توسعه کامل دو میدان مشترک آزادگان جنوبی و یادآوران در طرف ایران ظرفیت تولید روزانه کمتر از 900?000 بشکه نفت تا 10 سال آینده تدوین شده است اما عراق از این 2 میدان تا سال 2017 میلادی حدود دو میلیون بشکه در روز برداشت خواهد کرد.
کارشناسان اقتصادی معتقدند: با توجه به توان محدود منابع مالی و پیمانکاری ایران به دلیل تحریمهای غیرقانونی برخی از کشورهای سلطهگر شرکت ملی نفت ایران باید تمام ظرفیت خود را برای توسعه میادین آزادگان جنوبی و یادآوران متمرکز کند.
برخلاف اعتقاد کارشناسان در شرایط فعلی مجموعه شرکتهای تابع شرکت ملی نفت با استدلال حفظ جایگاه ایران در اوپک اقدام به برگزاری مناقصه و توسعه میادین مستقل نفتی کردهاند که حتی در صورت عدم توسعه این میادین تا قرنهای آینده هم پتانسیل تولید نفت را دارند.
بر این اساس امسال فقط در شرکت نفت مناطق مرکزی ایران تولید نفت از میادین مستقلی همچون خشت، سروستان سعادتآباد آغاز میشود ضمن آنکه برنامهریزی برای برگزاری مناقصات توسعه میادین مستقل دیگری همچون سمند، سورو، طوس، کبیرکوه، کوهمند، البرز، شاخه، ویزنهار و عسلویه شرقی و تنگبیجار در دستور کار قرار گرفته است.
با توجه به اینکه تفاوت میزان برداشت از میادین مشترک منجر به مهاجرت و عدمالنفعهای غیر قابل جبرانی خواهد شد جا دارد مسوولان شرکت ملی نفت ایران به جای توسعه میادین مستقل برنامهریزیهای گستردهای برای توسعه میادین مشترک نفتی را اجرایی کنند.
شایان ذکر است در حال حاضر ایران و عراق در خط مرزی و مشترک خود دارای 8 میدان نفتی مشترک هستند که ذخایر قابل برداشت این میادین حدود 14?000?000?000 بشکه برآورد میشود به طوری که 9 درصد از ذخایر نفت خام ایران در مخازن مشترک با عراق قرار گرفته است.
آمارهای غیررسمی نشان میدهد که تاکنون شرکت ملی نفت ایران بیش از 200?000?000 بشکه نفت از میادین مشترک با عراق در یکصد سال گذشته برداشت کرده است و در حال حاضر هم بهطور متوسط روزانه 115?000 بشکه نفت از این میادین برداشت انجام میشود.
هماکنون 8 میدان دهلران (ابوغریب شمالی)، نفت شهر (نفت خانه)، پایدارغرب (جبل فوقی)، آذر (بدری)، آزادگان (مجنون)، یادآوران (نهر عمر)، آبان یا دهلران (ابوغریب جنوبی) و اروند (طرف عراقی بینام) بین ایران و عراق مشترک است.
تهیه وَ تدوین : عـبـــد عـا صـی